Az Allen & Heath cég termékeinek hangminősége régóta etalonnak számít a DJ világban. A mindenre kiterjedő alaposság az új Xone:02 esetében is azonnal tapasztalható. Az eddig megszokott kényelmes szolgáltatások néhány fontos fejlesztéssel bővültek.

 
Pro X Fader:
 
Az angol Eclectic Breaks kiadó tapasztalt DJ gárdája, saját fejlesztésű első osztályú minőségű fader technológiával jelentkezett pár éve, amire az Allen & Heath fejlesztő mérnökei is voksukat tették az új Xone:02 széria esetében. Egy scratch/hip-hop/battle keverő megalkotásakor a legfontosabb szempont a crossfader.
 
A kicsomagolás utáni első benyomások igen pozitívak. A fader csúszása, mechanikus ellenállása és karakterisztikája minden profi DJ igényeit maximálisan kielégíti. Jómagam szeretem a maximumot kihozni egy fader beállításakor, ezért a fader-ben található gyári szilikon zsír eltávolítása után, magas viszkozitású műszerolajjal vontam be a dupla rudas mechanikát, ill. a rudak végén található köralakú ütközőket kb. 1 mm-es vágásra állítottam. A fader kiszereléséhez, normál csillag és torq csavarhúzóra, ill. nagyfokú kézügyességre van szükség. Ez némiképp megnehezíti a kevésbé gyakorlott DJ-k dolgát. Az ezt követő néhány órás gyakorlás rendkívül profi és kényelmes érzetű fader-t eredményezett. A karakter és vágás hang első osztályú. Egy dolog igényel némi megszokást. A „Pro X Fader” azátlagosnál nagyobb fader gombot használ, ill. alakja felfelé keskenyedik. A scratch keverők többsége téglatest alakú, kisebb gombbal készül.
 
Csatorna fader-ek, EQ, Trim:
 
A jól megszokott Alpha fader-ek könnyű és precíz hangerőállítást engednek a gyors vágástól a lágy keverésekig. Mechanikus felépítése és csúszása laza és kényelmes, fentről viszont teljesen nyitott és könnyen porosodik. Fokozottan ügyelni kell a használaton kívüli takarásról.
A forgatható karakter szabályzók segítségével rendkívül tág tartományban állítható a vágás mértéke és a hasznos irányváltás is lehetséges.
 
Kimenetek, Bemenetek, Monitor, Tápellátás:
 
Sok céggel ellentétben az Allen & Heath évekkel ezelőtt már profi XLR master kimenettel látta el keverőit a sérülékeny és fél profi RCA aljzatok helyett. A Xone:02 így bármilyen magas színvonalú Live, Broadcast és Club környezetben kényelmesen használható.
 
A monitor kimenetnél viszont csak RCA aljzatot találunk, ami némely esetben megnehezítheti a gyors és jó minőségű csatlakoztatást.
 
A Line és Phono bemenetek szabványos RCA csatlakozókat fogadnak. Felépítésük robusztus és kényelmes. A lemezjátszók földelése nagyméretű erős szorító gyűrűvel ellátott ponton rögzíthető, megkönnyítve a DJ munkáját. A Xone:02 teljes értékű 4 csatornás mixerként használható mivel az egyes bemenetek között nem trasformer kapcsoló vált, hanem 4db körpályás Trim szabályzó, melyek a fedlap tetején találhatók. Külön jó pont az „Input A” bemeneti választó nyomógombja, mely adott esetben 4 vonalszintű eszközt enged felhasználójának.
 
A más cégek által favorizált, rendkívül sok bosszúságot okozó külső tápegységek helyett, belső kapcsolású 100-240V-ig terjedő tartományban használható a Xone:02. A doboz előrelátóan több fajta hálózati kábelt tartalmaz, bármerre megyünk a világban a keverőnk azonnal használható.
 
Effect Send/Return:
 
A mai modern idők igényeinek megfelelően a hátlapon 1-1 pár 6.3 Jack aljzattal effekt küldés/fogadás funkcióval külső processzort használhatunk így a Xone:02 teljesen új távlatokat nyithat a mix és scratch terén.
 
Hangszín/EQ:
 
Gyors és finom járású 3 sávos csúszó hangszínt találunk mindkét csatornán. A Hip-Hop, R&B, Funk és Scratch stílusok pont ezt a fajta rendszert igénylik, így a Xone:02 könnyen megszokható és kényelmes munkaeszköz lesz a profi felhasználók körében. Néhány DJ hiányolhatja a teljes frekvencia vágás (Kill) funkciót, de tapasztalataim szerint a -26dB/+6dB bőven elegendő minden környezetben.
 
Gombok, Fedlap:
 
Az új Xone:02 jó fogású gumi jellegű felülettel ellátott forgató szabályzókat kapott, a régi szériával ellentétben jobban látható fekete alapon fehér jelzésekkel. A keverő doboza tartalmaz néhány extra fader, forgató és nyomó gombot (sérülés és kopás esetére) is ami nagyon dicséretes. Az új tervezésű lakkozott és fényezett fed lap igen ellenálló lesz használat közben. A szögben felfestett Xone:02 képe és a graffiti betűk nagy stílusos külsővel látják el keverőnket.
 
Hangminőség:
 
Két hetes alapos próba után (otthon és club környezetben), semmi kétségem a minden igénynek megfelelő hi-fi hangot illetően. A hangzás részlet gazdag, a zajszint alacsony, a dinamika tartomány pedig igen komoly tartalékokkal ruházza fel a Xone:02 modellt.
 
Összegezve:
 
Az új Xone:02 minden tekintetben éveken át használható profi munkaeszköz és nagymértékben hozzájárul a magas szintű performance-ok megvalósításához.
 
Összeszerelés: 95 %
Szolgáltatások: 95 %
Hangminőség: 100 %
 
DJ Quick
 
2009 március 24.

 

 

Címkék: dj quick allen&heath xone 02 eclectic breaks scratch mixer

A bejegyzés trackback címe:

https://liveact.blog.hu/api/trackback/id/tr871054111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása